3 Mayıs 2012 Perşembe


 

<mısırlı,yıldız şehriyeli pilav>




bazen ne kadar fazla pilav yaptığımızı düşünüyorum.neredeyse her yemeğin yanına pilav yapılır...bence mutfakların vazgeçilmezidir pilav.ne demişler "pilavdan dönenin kaşığı kırılsın" :) ama ben sade pilavdan pek hoşlanmayanlardanım.bu da biraz farklı olsun diye mısırla denenmiş pilavım...

 

malzemeler

 

  • 2 orta boy kase ile pirinç

  • 3 kase sıcak su

  • konserve mısır(miktarı size kalmış)

  • yıldız şehriye

  • sıvı yağ

 pirinci, suyu berraklaşıncaya kadar yıkayıp ılık suda beklemeye bırakalım.pilavda kullanmak için su kaynatalım.pilav tenceremize yeteri kadar sıvı yağ koyup yıldız şehriyeleri pembeleşinceye kadar ateşte tutalım ve süzülmüş pirinçleri ilave edip karıştırarak 3-4 dk kavuralım.kavururken tuzunu da koyalım. pirinçlerin üzerine üzerini 1 parmak geçecek kadar kaynamış su ekleyelim.bir kaç damla limon sıkarsak pilav tane tane olur.ben çay kaşığının ucuyla şeker de ekliyorum tat katsın diye.yüksek ateşte bir-iki dakika kaynatıp altını tamamen kısalım ve pilavı ateşten almaya yakın önceden yıkayıp süzdürdüğümüz konserve mısırları ekleyip karıştıralım.pilavı havluya saralım ve servis etmeden önce altüst edelim...afiyet olsun.

*pilav yaparken,pirinçlerin  su çekme miktarı aynı olmadığı için su ölçüsü tutmayabilir.

*pilavı pişirirken tuz kontrolü yapmalıyız.tuzu az ise zaten ilave ederiz ancak fazlaysa şunu öneriyorum; çiğ nohudu yıkayıp pilavın değişik yerlerine koyarsak fazla tuzu kesinlikle alır... 





***patates topları***


....geçen sene ramazan ayında iftar için yaptığım tarifti.inş bu sene de ramazan ayına kavuşup hayırlı iftarlar  yaşamayı nasip etsin rabbim(amin)... Ey iman edenler! oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı Umulur ki korunursunuz... hazır oruçtan bahsetmişken bir ayet paylaşmak istedim...


tarifimiz için şunlar gerekli:

köz patlıcan salatası

küçüklüğümden buyana çok sevmişimdir közlenmiş patlıcanı.mangal fln yapıldığında herkes önce et alırken ben patlıcanlara saldırırdım :) her zaman dışarıda yapamayabiliriz o yüzden benim gb ocağın üzerinde közleyebilirsiniz...

kişi miktarına göre ayarladığınız patlıcanları yıkayıp kurulayın.bıçağı patlıcanınıza gelişigüzel batırın iyi pişmesi için..patlıcanları ateşin üzerine koyup yumuşayıncaya kadar çevirerek pişirin.pişince kolayca soyabilmek için bir poşetin içine alıp ağzını bağlayın ve biraz o şekilde bekletin soyarken hiç zorlanmadığınızı göreceksiniz.ben közlenmiş patlıcanını bu yavan halini sevdiğim için başka malzeme koymadım sadece tuz ve sıvı yağ... afiyet olsun :)



   tencere keki (fincanda kek )

evet bu kek tamamen ten cerede pişiyor,fırında falan değil.böyle oluşu bana daha pratik geldi nedense ve daha bir hoşuma gitti bu sünger gb yumuşacık hali.. ilk duyduğumda şaşırmıştım ve nasıl olacağını tam kestirememiştim ama denediğimde kesinlikle süper olduğuna  karar verdim.şimdi size tarifini vermek istiyorum:


malzemeler:


  • 2 adet yumurta

  • 1 çay bardağı sıvı yağ

  • 1 çay bardağı süt

  • 2 çay bardağı şeker

  • 3 yemek kaşığı kakao

  • 1 pkt kabartma tozu

  • 1 pkt vanilya

  • isteğe göre fındık

  • un

 

yapılışı:

kek hamurumuzu hazırladım.ben çay fincanı kullandım boyutu güzel oldu.kahve fincanıyla küçük olduğunu düşünüyorum.fincanları yağlayıp yarısına kadar kek hamuruyla doldurdum.tencereye fincanların yarısına gelecek kadar su doldurdum.fincanları tencereye koyup,tencerenin üzerine temiz mutfak havlusu örtüp,kapağını kapattım.su kaynayana kadar(kaynayınca tencereden buhar çıkıyor ve sesler geliyor) ocağın altını tamamen açıp, kaynayınca tamamen kısıp 30dk pişirdim ve 15dk boyunca kapağını hiç açmadan bekledim.çıkarın ca kekler fincandan çıkmazsa bıçak yardımıyla kenarlarını fincandan kurtarın nasılsa kalıp çizilir derdi yok :) üzerine çikolata sos dökünce daha da güzel oldu. bu kek bize farklı bir yöntemle piştiği için mi bilmem çok lezzetli geldi :) ben çikolata sosumu şöyle yaptım;

 çikolata sos için gerekli malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı un

  • 3 yemek kaşığı kakao

  • 3 yemek kaşığı şeker

  • 2 su bardağı süt

 

önce tüm kuru malzemeleri karıştırıp üzerine sütü koyalım ve karıştırarak pişirelim...



eveeeetttt tencere kekimiz böyle.deneyecek arkadaşlarıma şimdiden afiyetler diliyorum :) 


17 Nisan 2012 Salı

kakaolu havuç topları :)




 

her zaman denemek istediğim tarifi geçenlerde denedim ve iyi ki denemişim... ben kakaolu bisküviyle yaptım ama genelde sade bisküviyle yapılıyor,tercih sizin.tarifim şöyle:

 

 galeta unlu tatlı :)


gerçekten çok basit ve lezzetli bir tatlı,mutlaka deneyin derim...


malzemeler
                                                             
keki için:
4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı fındık veya ceviz içi
1 su bardağı galeta unu
1 pkt kabartma tozu
1 pkt vanilya

16 Nisan 2012 Pazartesi

kolay pizza :)




eşim de ben de pizzayı çok severiz ve bugüne kadar hep dışarıdan yedik pizzalarımızı.ama artık asla pizzaya para vermem :) çünkü artık pizzamı kendim yapıyorum çok şükür...hem aldığımızın yarı fiyatına mal oluyor hem de güzel ev yapımı bir pizza yemiş oluyoruz :) gelelim pratik, mis gibi pizzamızın tarifine.üzerine koyacağımız malzemeleri kendi zevkinize göre değiştirebilirsiniz.benim malzemelerim şöyle :

 

14 Nisan 2012 Cumartesi

midye çöreği...

midye çöreği(midye poğaça)

malzemeler:

  • 2 yumurta(birinin sarısı üzerine)
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı instant maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 fiske şeker
  • aldığı kadar un
  • 1 pkt margarin veya tereyağı(yağlamak için)
  • peynir(iç malzemesi)

yapılışı:


pufidik poğaçalarım :)

        


 merhaba şuanda henüz olmayan arkadaşlarım :) ama biliyorum ki benim de tariflerimi görüp okuyacak birileri olacak inş...benim herzaman takip ettiğim cahide ablama ve hayat cemresine teşekkür ediyorum :)

bisküvili pasta

bisküvili pastam :)

 

ilk tarifimi paylaşmanın heyecanıyla ve mutluluğla bismillah deyip başlıyorum :) hem pratik hem ağız tatlandırıcı bir tarif olsun diye bisküvili pastamla başlıyorum inş... :) gelelim tarifimize...