29 Ocak 2013 Salı

tavuklu brokoli çorbası



"Ey iman edenler! Size kısmet ettiğimiz rızıkların hoş ve temiz olanlarından yiyin ve Allah'a şükredin, eğer yalnız O'na kulluk ediyorsanız..."



 selamun aleyküm dostlar... size kış için çok güzel ve faydalı bir çorba tarifi vermek istiyorum;brokoli çorbası.brokoli çiğ olarak tüketildiğinde C vitamini çok fazla olan bir sebze ama biz çiğ olarak pek sevmiyoruz,çok az miktarda salatalara koyuyorum bazen ama en güzel hali bu çorba bana göre.tariften önce size brokolinin faydalarından bahsetmek istiyorum;



brokolinin yararları

* Brokoli, Kemik erimesine, meme, prostat, bağırsak, akciğer kanserlerine karşı güçlü bir koruyucudur.
* A vitamini, C vitamini, D vitamini, K vitamini, E vitamini, demir, bakır, potasyum ve kalsiyum mineralleri açısından zengindir.
* İçerdiği flavonoidler bakımından bağışıklık sistemini güçlendirir.
* Göğüs kanseri riskini azaltan “indo” adlı etken madde içerir. İndol, göğüs kanserine neden olan östrojen bozukluklarını engeller.
* Kansere karşı savaşan bir çok etken maddeyi yapısında bulundurmaktadır. Bedeni kanser tehlikesine karşı korur.
* Kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt hastalığına yakalanma gibi riskleri en aza indirger.
* Prostat kanseri riskini azaltmaktadır.
* Bağırsak kanserini önleyici niteliktedir.
* Kadınlarda meme kanserini önleyici niteliktedir.
* Antioksidan etkiye sahiptir.
* Vücudun hormon dengesini ayarlamaya yardımcı olmaktadır.


şimdi  de tarifime buyrun;


  • 2 yemek kaşığı tereyağı,2 yemek kaşığı sıvı yağ (tamamı sıvı yağ da olabilir)
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet haşlanmış tavuk göğsü
  • haşlanmış tavuğun suyu
  • 5-6 çiçek brokoli
  • 1 adet havuç
  • 1 su bardağı süt(koymasanız da olabilir)
  • tuz,karabiber
  • üzeri için 1 yemek kaşığı tereyağı ve pul biber




   öncelikle ön hazırlığımızı yapalım;


  • tavuğu düdüklüye alıp haşlayalım.haşlamış olduğumuz tavuğu isterseniz minik minik doğrayın isterseniz elinizle didikleyin.
  • havuçları çok küçük doğrayın.
  • brokolileri yıkayıp onları da çiçekleri dağılmayacak şekilde damarlarından minik parçalara ayırın



 şimdi parçaları birleştirme zamanı;)

  • tereyağı ve sıvı yağı tencereye alıp tereyağı hafif eriyince unumuzu ekleyip biraz kavuralım.
  • sürekli karıştırarak tavuk suyunu  ve sütü ekleyelim.(un topaklanmasın diye çırpıcıyla karıştırmanızı öneririm)
  • kaynayan tavuk suyunun içine minik doğranmış havuçları koyup 5 dakika haşlayalım.
  • peşine brokolileri ekleyelim.
  • tavuk parçalarını koyup karıştıralım.
  • brokoliler yumuşayana kadar kaynatmaya devam edelim.5 dakika yeterli olacaktır.
  • tereyağı ve pul biberi ocakta biraz kızdırıp çorbanın üzerine dökelim.yağı servis aşamasında tabağın üzerine koyarsanız daha şık durur.

      ----------------------------------------- (: afiyet olsun :) --------------------------------------------




Hiç yorum yok: