4 Haziran 2012 Pazartesi

* MARGARİNİN ZARARLARI ! *





Haber, tereyağı üzerine; bir üniversite öğrencisi , bitirme tezi ödevi olarak bir margarin fabrikasında staj yapmakla görevlendirilmiş. Gerisini onun kaleminden okuyalım:
"Diploma tezimi Türkiye’nin ünlü bir margarin fabrikasında hazırladım. Adam gibi kokusuzlaştırılmış ve arıtılmış sıvı pamuk çekirdeği yağını "hidrojene” ederek doyurmanın ve de vücut ısısına son derece tehlikeli şekilde yaklaştırmanın akla uygun olduğunu ne ben çözebildim, ne de bu konuda benden çok daha bu konuyu bilmesi gerekenlere tüm uğraşmalarıma rağmen çözdürebildim.
Stajımı ve tezimi başarıyla bitirdim, hocama teslim ettim. O gün bugündür ağzıma margarin koymamaya kesin karar verdim ve uyguluyorum. Margarin ambalajlarına, kesinlikle sigara ambalajlarına getirilen zorunluluk getirilmelidir. "Margarin sağlığa çok zararlıdır” diye yazılmalıdır.
Margarin, vücudumuzdaki toplam uzunluğu 100 km. olan insan damar yollarının katilidir. Margarin ve Tereyağı arasındaki farkı biliyor musunuz? Harvard Tıp Fakültesi’nin çalışmasına göre tereyağı ile karşılaştırılınca margarin yemek, kadınlarda kalp hastalığına yakalanma olasılığını artırıyor.
Tereyağı yemek ise yiyeceklerdeki diğer besin öğelerinin emilimini artırıyor. Tereyağının besinsel değeri yüksek olmasına rağmen margarinin çok düşüktür. Çünkü katkılıdır. Tereyağı margarinden çok daha lezzetlidir ve diğer yiyeceklerdeki tatları zenginleştirir. Tereyağı yüzyıllardır bilindiği halde margarin 100 yıldan az bir süredir yapılmaktadır.
Ve şimdi margarinin ne olduğuna gelelim: Yağ asitleri çok yüksektir, koroner kalp hastalığı riskini 3 kat arttırır. Toplam kolesterolü ve LDL’yi yani kötü kolesterolü yükseltir, HDL’yi, yani iyi kolesterolü düşürür, kanser riskini beş katına çıkarır, anne sütünün kalitesini düşürür, bağışıklık sistemini zayıflatır ve insülin (kandaki şeker oranını düzenleyen hormon) tepkisini düşürür.
İşte en ilginç kısmı ise, margarin plastikten yalnızca 1 molekül farklıdır. İşte bu gerçek beni hayatım boyunca bir daha margarin ve diğer hidrojene yiyecekleri yemekten alıkoymuştur. Hidrojene demek moleküler yapısına hidrojen eklenmiş demektir. Kendiniz de deneyebilirsiniz: Bir paket margarini alın ve gölge bir yere koyun.



İki gün içinde şunları gözlemleyeceksiniz: Üzerinde bir tane bile sinek yok! Bu size bir şeyler anlatmalı. Çürümemiş ve kötü kokmamıştır, çünkü hemen hemen hiçbir besin değeri yoktur ve üzerinde hiçbir şey gelişmez.
Hatta mikro organizmalar bile yerleşmez. Neden? Çünkü nerdeyse plastiktir. Evdeki plastik kablonuzu eritip de tostunuza sürer misiniz? İsterseniz sürmeye devam edin ama en azından gelecek nesillere, çocuklarınıza bu vicdansızlığı yapmayın.”
Alıntıdır...

4 yorum:

Şeftali Çiçeği dedi ki...

Güzel bir yazı olmuş. Bİliyorduk margarinin zararlarını ama ek bilgiler edindik sayende. Evimize margarini koymuyoruz elhamdulillah.. Teşekkürler iyi günler :)

qonca dedi ki...

rica ederim... ben de artık koymuyorum... teşekkürler :)

Hayatcemresi dedi ki...

Goncacım,
çok ilginç bir yazı.Allah'a şükür yıllardır evimize margarin girmedi,hatta hiç girmedi desem yeridir,
çok keyifli okunan bilgilendirici bir yazı,paylaşım için teşekkürler,sevgiler...

qonca dedi ki...

ne mutlu hiç kullanmadıysanız...bizler maaalesef kullanıyorduk yani çevremde herkez kullanıyor ama allahın izniyle ben artık kullanmıyorum...