17 Mayıs 2012 Perşembe


HALUJ(ÇERKEZ YEMEĞİ)

bismillahirrahmanirrahim

bizim evde küçüklüğümden beri yapılır haluj,biz çerkezlerin vazgeçilmez hamur işidir.eskiden düğünlerde her aile düğün evine haluj ve çeşitli çerkez yemekleri yapar götürürmüş ve gelen konuklara ikram edilirmiş.nerde eski günlerrr.... bu haluj tarifi yağda kızartılıyor.bir de su halujü(psıhaluj) vardır metaz/metez de denir.onu da başka bir zaman paylaşırım inş... gelelim tarifimize;

malzemeler

4 su bardağı un
1,5 çay kaşığı tuz
ılık su
iç malzemesi; çerkez peyniri(tabi ki bulmak zor) veya lor peyniri(çökelek)
arzuya göre maydanoz,tuz

  • un ve tuz karışımına ılık suyu yavaş yavaş ilave ederek mantı hamuru kıvamında,cıvık olmayan,ele yapışmayan bir hamur hazırlayalım.
  • hamuru her birinden yemek tabağı büyüklüğünde hamur açacak kadar yani yumurta büyüklüğünde bezelere ayıralım ve yuvarlayalım.
  • üzerini örtelim ki kurumasın tamamını açana kadar.
  • unlu bir zeminde yemek tabağı büyüklüğünde açalım hamurumuzu.bir kenarına peynir,maydanoz ve tuz karışımdan yayalım ve yarıya katlayalım.
  • çatalla bastırarak (ben öyle tercih ediyorum) veya elimizle kenarlarını kapatalım.
  • hamurumuzun tamamını bitirmek üzereyken yağ dolu tavamızın altını orta ateşte açalım ve yağımızı yakmadan kızdıralım.halujleri sığdığı kadar tavamıza alıp kızgın yağda,yüksek ateşte her iki yönünü çevirerek kızartalım.
  • havlu kağıt serili tabağa kızaran halujleri alalım.sıcak sıcak yiyelim :)
  • haluj yaparken annem açar ben kızartırdım.ama tek başına yaparsanız açtığız halujleri bir kenara alıp üzerini örtün kurumasın ve en son kızartma işlemine geçin...
  • bu malzemeyi azaltarak yapabilirsiniz,bu şekilde 12-15 tane çıkmıştı yanılmıyorsam..
  • son olarak afiyet olsuuun :)

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Yarın ALLAH nasip ederse yapiyorum. bakalm görşrz yrn

qonca dedi ki...

hoşgeldiniz:) deneyin bakalım umarım güzel olur...

endegul eker dedi ki...

Hoşbulduk canim benim endegül ismim cikmadi ama

qonca dedi ki...

cnm ya :)